Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting
Home Gårdens afgrøder

Afgrøder

Afgrøder - Ellehavegaard

Hvede

Hvede er verdens vigtigste kornart, og den mest dyrkede i Danmark. Der dyrkes ca. 660.000 ha i DK og ca. 51.137 ha på Lolland-Falster. Vinterhvede er den mest almindelige sort. Hveden kender vi især på at den ingen stakke har.
På Ellehavegaard dyrker vi vinterhvede. Kornet anvender vi til foder til vores svin. Halmen brænder vi af i vores varmeværk til glæde for byens beboere, skole og virksomheder. På en ha høster vi normalt 8-10 tons hvede og 4-5 tons halm.

 


Byg

Byg er den kornart vi dyrker næstmest af i Danmark. Der dyrkes ca. 605.000 ha i DK og ca. 38.000 ha på Lolland-Falster. Byg kender vi især på de lange stakke, der sidder på akset.
På Lolland-Falster anvender vi primært byg til malt, som vi bruger når vi fremstiller øl.
På Ellehavegaard dyrker vi maltbyg. Vi anvender en mindre del til at blande i svinenes foder. Byg giver en god struktur i foderet. Halmen anvender vi sammen med hvedehalmen i gårdens varmeværk. På en ha høster vi normalt 7-8 tons byg og 3-4 tons halm.
 

Sukkerroer

Sukkerroen er den mest almindelige roeart i Danmark. Der dyrkes ca. 36.000 ha roer til sukker. De fleste dyrker vi på Lolland-Falster, hvor sukkerfabrikkerne ligger i Nakskov og Nykøbing F. Sukkerroen er en lav plante med store grønne blade. Sukkerroen er en miljøvenlig afgrøde. Den har en lang vækstsæson fra forår og til høst i oktober/november og optager jordens og luftens kvælstof i hele vokseperioden.
17-18 % af en roe bliver til hvidt sukker. Det svarer til 12 – 15 t sukker pr. ha. Restproduktet fra sukkerproduktionen bliver anvendt til kvægfoder.
På en ha høster vi normalt 80 tons roer
 

Efterafgrøder

Efterafgrøder er en vigtig afgrøde på Ellehavegaard. Vi sår den så snart halmen er fjernet fra marken. Vi anvender typisk gul sennep og/eller olie ræddikke.
Efterafgrøder gavner miljøet ved at optage den gødning kornet ikke har brugt og opsamle CO2 fra luften. Efterafgrøderne pløjer vi ned inden vi sår korn og roer. Det giver jorden en bedre struktur som gavner vores nye afgrøder.
 

 

 

 

 
Kort nyt

Husk løbende af følge dit varmeforbrug så du ikke bliver overrasket når regningen kommer.

Hvem er online
Vi har 5 gæster online